Pandemi süreci, Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail-Gazze çatışmaları dünya ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Birçok sektör gibi elmas sektörü de bu olumsuz gidişattan etkilendi.
Dünyanın elmas cilalama başkenti olarak bilinen Hindistan’da son birkaç yıldır büyük durgunluk yaşanıyor.
HİNDİSTAN’DA ELMAS İHRACATI DÜŞTÜ
Gujarat eyaletindeki Surat, dünyadaki elmasların yüzde 90’ını 5 binden fazla ünitede işliyor ve 800 binden fazla parlatıcı istihdam ediyor. Şehirde yıllık cirosu 100 milyon dolardan (75 milyon sterlin) fazla olan 15 büyük parlatma ünitesi bulunuyor.
Fakat Hindistan’da kesilmiş ve cilalanmış taş ihracatı 2022 yılında 23 milyar dolar iken, 2023 yılında bu oran16 milyar dolara düştü. 2024 yılında ise, 12 milyar dolara düşmesi bekleniyor.
HİNDİSTAN’IN ELMAS ENDÜSTRİSİNDE DEVRİM YAŞANIYOR
Hindistan’ın elmas sektöründe büyük bir köklü değişim de yaşanıyor. Borç batağında olan bir işçi, 95 bin dolar değerinde olan bir elmas çıkardı.
Analistlerin değerlendirmesine göre, cilalı elmas fiyatları yüzde 5 düşerek yüzde 27’ye gerileyecek. Star Gems’ten Mahesh Virani, aşırı arzın, cilalama tesislerinin sınırlı talebe rağmen üretime devam etmesinin ve bu durumun zararları artırmasının sonucu olarak ortaya çıktığını belirtti.
30 BİNDEN FAZLA KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ
Eyaletin Elmas İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamaya göre, parlatıcıları temsil eden bir grup, BBC Gujarati’ye yaptığı açıklamada, son altı ayda ekonomik durgunluk nedeniyle 30 binden fazla kişinin işini kaybettiğini ifade etti.
65 İŞÇİ İNTİHAR ETTİ
Sendika, elde ettikleri verilere dayanarak, bu durgunluk sonucu eyalette son bir buçuk yılda 65 işçinin intihar ettiğini bildirdi. Bu rakam henüz resmi olarak doğrulanamadı.
Sektörün önde gelen üreticilerinden Kiran Gems’in başkanı Vallabh Lakhani, “Küresel durgunluk nedeniyle cilalı elmas sektöründe yüzde 25-30’luk bir düşüş yaşandı” dedi.
ELMAS MADENLERİNDE BATI YAPTIRIMI
Hindistan, ham elmaslarının yüzde 30’unu savaş nedeniyle Batı yaptırımları altında bulunan Rus madenlerinden ithal ediyor. Daha sonra bunları kesip parlatarak çoğunlukla Batı pazarlarına satıyor.
HİNDİSTAN İŞLENEN ELMASLARA YASAK GETİRİLDİ
Mart ayında Avrupa Birliği ve G7 ülkeleri, Hindistan’da işlenip üçüncü ülkeler aracılığıyla Batı’da satılan Rus ham elmaslarına yeni bir yasak getirdi.
Hindistan, bu yeni yasak hakkındaki kaygılarını duyurdu. Dışişleri Bakanı S. Jaishankar, nisan ayında konu ile ilgili yaptığı açıklamada, bu tür önlemlerin tedarik zincirinin alt kademelerindeki kişilere Rusya’dan daha fazla zarar verdiğini, çünkü üreticilerin genellikle alternatif yollar bulduğunu ifade etti.
EKONOMİK GERİLEME TİCARETİ ETKİLEDİ
Surat’taki tüccarlardan olan Kirti Shah da görüşlerini şu şekilde dile getirdi:
“Hindistan, elmas endüstrisinin değer zincirinin en alt noktasında yer alıyor. Ülke, hem hammaddeler hem de nihai satışlar açısından küresel pazara oldukça bağımlı. Ayrıca, Hindistan’ın başlıca ihracat destinasyonları olan G7 ülkeleri ve BAE ile Belçika’daki ekonomik gerileme de ticareti etkiledi.”
“HÜKÜMET YARDIM ETMEYE HAZIR”
Eyaletin yönetici partisi Bharatiya Janata Partisi’nden (BJP) milletvekili Kumar Kanani konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Surat’taki elmas sektörü kötü bir dönemden geçiyor. Polis, iş kayıplarına atfedilen intihar vakalarını araştırıyor. Hükümet, cilacılara, tüccarlara ve iş adamlarına her türlü yardımı yapmaya hazır.”
Öte yandan intihar ederek hayatını kaybeden işçilerin aileleri ise hükümetten çok az yardım aldıklarını belirtti.